Stoff & strikk

En side for håndarbeid

Knittingpatterns.is

KNITTINGPATTERN.IS
er et program for å lage egne strikkeoppskrifter med diagram. Programmet kan brukes til å lage oppskrifter på genser for både barn, herre og dame som deretter lagres og senere kan hentes opp og endres. Arbeidet kan også lagres som pdf med diagrammer og veiledninger for utskrift. I Programmet er det lagt til mulighet for oversettelse til Fransk, Islansk, Russisk, Ukrainsk, Dansk og Svensk, men jeg velger å bruke den på engelsk uten oversettelse da ikke all tekst blir oversatt like godt.

Knittingpatterns.is

Hjelpmenyen øverst til venstre
på siden har det du trenger for å komme i gang. Du finner en omfattende skriftlig veiledning på engelsk lenket her under hjelp og du finner lenker til youtube hjelpevideoer. Under Tutorials finnes ulike veiledninger om deler av programmet forklart med llustrasjoner.

Du kan velge størrelse eller du kan legge inn i detalj ønskede mål for genseren som skal strikkes. Der er valg for pinnetykkelse, strikkefasthet og hvor mange masker mønster skal gå over før det repeteres. Når mønster skal tegnes får du først valg for garn eller farger. Programmet har lagt inn de ulike garn som Islandske Lopi leverere og fargene er da lagt inn for hvert garn. I stedet for Lopi kan du velge Farge/RGB hvor du selv lager de ulike fargene du ønsker å bruke. Hver farge som velges/lages blir en fargeblyant du kan tegne i rutediagrammet med. Et diagram du allerede har valgt størrelse på.

Under File i programmet ligger «Test different colours» hvor du finner andre sine oppskrifter du kan teste ut ulike fargevarianter på. Du kan deretter velge «Buy this patter here:» som for noen av disse gir gratis mønster mens andre sender deg til videre til forhandler.

Islandsk strikk

Dette er genseren Ár trésins strikket i garnet Àlafosslopi som kan testes i ulike farger i programmet.
Du finner denne oppskriften også i boken Islandsk strikk som ble gitt ut på norsk i 2014 av Samlaget.

Knittingpatterns variant Ár trésins
Her et en genser som jeg har utarbeidet med programmet:IslenderFarger jeg allerede hadde i huset
var med å bestemme resultatet

Knittingpatterns.is har sin egen Facebook side. Der finner du også noe veiledning for bruk av programmet.
De har også en WordPress bloggen Knittingpatterns.is» som forteller om programmet med lenker.

Programmet er utviklet av Sverrir Petursson fra Island til hans kone og hans sønns forlovede, som begge er ivrige strikkere. Tanken var at de skulle kunne designe sine egne gensere. Da nettsiden ble publiserte til en offentlig server ble imidlertid programmet tilgjengelig for offentligheten og brukes nå av strikkere over hele verden.

Takk for et slikt nyttig hjelpemiddel.

Programmet bruker programtillegget Silverlight så det må gjerne prøves ulike nettlesere.
Problemer med å åpne pdf filen etter lagring?
Det finnes programmer online som kan være til hjelp som for eksempel pdfescape.com

Det er stengt for kommentarer.

%d bloggere liker dette: