Stoff & strikk

En side for håndarbeid

Pølsepute

Pølsepute er navnet som gjerne brukes på disse avlange putene.
Avlange pølseputerPuter som kan være både dekorative og praktisk å ha i sofaen med flere bruk.
De kan brukes som nakke og hodestøtte og også som armlene eller dyttet bak ryggen/setet når beina blir litt korte. Er ryggen en dag litt vond kan det kanskje hjelpe å legge puten bak og få litt ekstra trykk på en muskel og trengs det en hvil fungerer de godt som hodepute.

Det er flere måter å sy disse avlange putene på og flere ulike fyll som kan nyttes.
Her har jeg valgt helt vanlige kvadratiske innerputer som er rullet til en pølse. Som trekk har jeg brukt lappeteknikk men det meste kan brukes av stoffer både ensfarget eller applikert da det bare er fantasien som setter grenser.Avlang pute skisseStoffet klippet opp kvadratisk med samme størrelse som innerputen + 2 cm sømrom. Brett på midten med rettsiden ut og sy langsiden med 1 cm  sømrom. Klipp/skjær sømrommet til 0,5 cm (kanten blir da ren for tråder). Vreng deretter trekket så vrangsiden blir ut med brett i den første langsømmen og sy langs sømmen enda en gang med 1 cm sømrom.Lukning for avlange pølseputer både til nakke og ryggAvlange pølseputer både til nakke og ryggNå skal det syes en løpegang for tau/strikk til sammentrekkning/lukking på begge kortsidene (2 cm bred løpegang blir bra for å kunne bruke en sikkerhetsnål til å trekke igjennom tau/strikk). Brett inn kanten på kortsiden mot vrangsiden ca.3 cm hvor 2 cm er for løpegang og en ekstra liten 1 cm til bretting inn før det syes. Ved sammentrekkning blir det endel press på sømmen som lettere kan rakne uten denne ekstra lille brettingen nær sømmen. Start å sy 1 cm fra sømmen på langsiden med 1-2 mm sømrom og flere ekstra festesting i starten. Avslutt 1 cm før sømmen på langsiden også her med ekstra festesting. Det blir da en liten åpning på 2 cm til trekking av tau/strikk. Trekk igjennom en tau/strikk i begge løpegangene med lenge litt lenger enn åpning. Rull innerputen litt ekstra godt sammen og trekk den midt inni trekket som nå er med rettsiden ut. Trekk deretter sammen åpningene i begge ender og knytt tau/strikk godt før endene dyttes inni.
Avlange pølseputer både til nakke og ryggVaskes med innerpute inni eller klipp av «trekketau» og trekk i nytt tau etter vask.
Kan lages fastere ved å sy trekket smalere men legg da litt ekstra til på lengden.

Disse avlange pølseputene har også en god fasong for å legges innimellom bena ved soving på høykant for bedre søvn når hoften, ryggen eller knærene plages. Stor eller liten etter behov.

Det er stengt for kommentarer.

%d bloggere liker dette: